Aloe Vera ~ remediu aproape pentru orice

Inca din antichitate, Aloe Vera a fost utilizata in tratarea diferitelor afectiuni de catre oamenii din intreaga lume, pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii.
Aloe Vera accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. In plus, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara. Prin efectele benefice, ea asigura combaterea numeroaselor probleme de sanatate si este capabila sa vindece si sa amelioreze multe boli si anomalii. Aloe Vera hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor. Traversand organismul, echilibreaza starea generala.
Datorita compozitiei sale naturale, vegetale, tine corpul intr-o stare fiziologica sanatoasa, creeaza organismului posibilitatea de a se regenera. Prin intarirea sistemului imunitar, are un efect preventiv durabil asupra organismului, acesta fiind capabil sa valorifice cele 240 de substante active, conform necesitatilor sale.


Floarea de colt numita si Floarea Regine - simbol ramanesc!

Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 - 20 cm, cu inflorescenţe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb - argintii, lânos - păroase. Dacă în România planta ajunge doar până la înălţimea de maximum 20 cm, ea poate creşte în alte ţări până la 50 - 80 cm. Inflorescenţa este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici şi care iau forma unei steluţe.Aceasta este formată din până la zece inflorescenţe cu numeroase şi minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfăţişarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelaţi, argintii, ce îi conferă o eleganţă deosebită. Prioada de înflorire este iulie - august.
 Habitat
Creşte în munţi calcaroşi în pajişti de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stâncării. La noi creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 [2] şi ocrotită. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munţii Maramureş şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est.
 Denumiri
Mai este cunoscută şi ca Floare-de-colţ (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.
Conform Dicţionarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluţă, floarea-doamnei.


Cannabis Sativa

Cânepa (Cannabis sativa L.) este o specie de plante din familia Cannabaceae. Frunzele şi florile plantelor de cannabis conţin o substanţă cunoscuta sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol) care provoacă persoanei care o fumează sau o digeră planta o senzaţie de euforie. Marijuana este cel mai comun drog ilegal întâlnit în Statele Unite.
Cuprins
    * 1 Tipuri de cannabis
    * 2 Legalitate
    * 3 Cannabisul ca drog legal
    * 4 Efecte
    * 5 Pericole în consumul de cannabis
    * 6 Istorie
    * 7 Legături externe
 Tipuri de cannabis
Cele doua tipuri principale de cannabis folosite ca şi droguri sunt marijuana si haşişul.
    * Marijuana sunt frunzele şi florile uscate de la planta de cannabis. Tulpina, ramurile şi seminţele sunt de obicei îndepărtate, deoarece conţin doar o mică cantitate de THC. Marijuana este de obicei fumată in foi de ţigară,pipa sau într-o pipă cu filtru de apă cunoscută sub numele de bong. Unele persoane digeră marijuana sau o folosesc la gătit.
    * Haşiş-ul este aceeasi plantă lipicioasă,cu tulpina groasă,din care se utilizeaza polenul, are răşină inchisă la culoare (asemeni sevei ce se scurge din planta de cannabis). Pentru a fabrica haşiş-ul, muncitorii zdrobesc sau macină planta de cannabis pentru a obţine răşina sau seva, apoi aceasta este colectată. Haşiş-ul este o formă mult mai puternică de marijuana, deoarece are mult mai mult THC. Haşiş-ul este de obicei fumat intr-o pipă sau într-o pipă cu filtru de apă. Unii consumatori o consumă adăugând-o la prăjituri.
Legalitate
Este legal în majoritatea ţărilor consumul dar ilegal traficul de cannabis.
Cannabisul nu este legal nici în Olanda, dar în această ţară nu sunt legi împotriva deţinerii unei mici cantităţi de cannabis, deoarece Olanda a decis că deţinerea de cannabis nu ar trebui să fie o infracţiune. Dar este legal în Districtul Roşu unde se vinde normal în Coffe Shops şi se consumă fără probleme. De asemeni şi alte ţări au început să schimbe statutul de infracţiune a deţineri de cannabis într-o faptă pedepsită cu contravenţie.
În unele ţări, inclusiv Canada, sunt persoane cu serioase probleme de sănătate care au permisiunea din partea guvernului de a poseda şi consuma marijuana. Bolile lor sunt variate, dar au ceva in comun; au simptome negative sau efecte secundare ale bolii sau a tratamentului pe care îl primesc. Medicamentele sau alte tratamente pe care le primesc, asemeni chimioterapiei împotriva cancerului, pot cauza greţuri, apetit redus sau alte efecte secundare.
De când s-a demonstrat ca marijuana ajută la reducerea greţurilor cât şi la creşterea apetitului, unii pacienţi o fumează regulat - chiar dacă trebuie să o obţină ilegal. Pacienţii cărora le este acordată permisiunea de către guvern pentru a deţine marijuana în scopuri medicale, încă au parte de anumite restricţii. De exemplu, persoana in cauză poate poseda doar o mică cantitate de marijuana, şi nu au voie să vândă sau să o transmită altei persoane.
Cannabisul ca drog legal
Cannabisul este folosit în medicină de foarte mult timp. Poate fi folosit pentru a combate anorexia. Poate fi de asemenea folosit pentru a opri greţurile, ca efecte ale chimioterapiei. Se comportă de asemeni şi ca un analgezic, şi poate fi folosit pentru a calma durerile. Poate ajuta la tratamentul spasmelor, care apar odată cu epilepsia.
 Efecte
Când o persoană respiră fumul de la marijuana sau înghite marijuana, acesta capătă o senzaţie numită în limbaj comun "high" sau "afumat". Cele mai comune efecte ale drogului sunt senzaţiile de relaxare, fericire, ameţeală, frică, sau de a nu fi capabil de a gândi lucid (sau de a nu fi capabil de a-şi aminiti orice deloc), şi o senzaţie de foame. Fumatul marijuanei nu schimbă modul oamenilor de a gândi dar poate face mai dificilă sau mai facilă rezolvarea unor probleme. Unele persoane care consumă marijuana devin paranoice.
Atunci cand se fumează sau se inghite marijuana, consumatorii au tendinţa de a deveni flămânzi, deoarece cannabisul creşte apetitul unei persoane.
Principalul ingredient activ este THC-ul, care consumat in cantităţi prea mari poate provoca viziuni rare numite şi halucinaţii. Ai doua tipuri de plante: sativa si indica. Folosirea uneia sau alteia având efecte contrare, una de relaxare si alta de excitare.
 Pericole în consumul de cannabis
Marijuana este unul dintre cele mai putin periculoase dintre drogurile ilegale. Faţă de alcool, heroină, methadonă sau cocaină, este imposibil pentru o persoana să decedeze în urma unei supradoze de marijuana sau haşiş. Cu toate acestea, o persoană intoxicată cu marijuana se poate răni sau chiar omorî dacă aceştia conduc un vehicul cât timp sunt sub efetul stupefiantelor.
Fumatul unor droguri ca marijuana, haşiş sau tutun, dăuneaza grav plămânilor, din cauza fumului care conţine extrem de mult dioxid de carbon şi conţine alte substanţe posibil cauzatoare de cancer la plămâni, gât sau cavitatea bucală.
"Drogurile grele", ca heroina sau cocaina, creaza o dependenta chimică. Asta înseamnă că o persoană în momentul în care a început să consume una din aceste substante, corpul acestuia având o nevoie fizica de drog, provocând senzaţii de greaţă. Marijuana şi haşişul nu sunt droguri care creează dependenţă chimică, dar ca orice alt lucru poate creea o dependenţă psihologică, asta însemnând că o persoană poate fi atât de obişnuită cu drogul încat se simte ca şi cum ar avea nevoie de respectivul drog. Spre deosebire de alcool, tutun şi drogurile grele, persoanele care consumă marijuana se pot opri din consumul de droguri fără a trece prin episoade psihice caracteristice drogurilor care dau dependenţă chimică.
La fel de bine, acele persoane care consumă cantităţi mari de marijuana şi haşiş zilnic ar putea să înceapă să simtă o motivare mai slabă referitoare la viaţă. O persoană care consumă o cantitate mare de marijuana sau haşiş zilnic, ar putea să aibă un interes scăzut faţă de şcoală, servici, prieteni, familie sau hobby-uri. Realitatea este că prea mult din orice poate creea dependenta. Chiar şi vitamina C poate crea dependenţă în cazul unui consum în exces asemeni cafelei.
Unele studii au arătat că persoanele care consuma cânepă se expun unui risc mai mare vizavi de bolile mintate, asemeni Schizophreniei.
 Istorie
Marijuana a fost crescută în plantaţiile din estul Statelor Unite din jurul anului 1775 până în jurul anului 1860. Când plantaţiile au dispărut prin 1879, marijuana sălbatică creştea de-a lungul coastei de est şi zonei New England.
Asemeni altor plante fibroase, cânepa poate fi folosită în fabricarea hainelor, funiei sau hârtiei. Cânepa folosită în fabricarea funiei sau hârtiei conţine o cantitate foarte mică de THC. Astfel nu te poţi droga folosind funia sau hârtia, deoarece nu este prezentă o cantitate prea importantă de THC. La începutul anilor 1900, majoritatea funiilor erau fabricate din cânepă. În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul Statelor Unite a facut un film pentru a convinge fermierii să cultive cât mai multă cânepă, pentru a fi folosită în producţia hainelor şi funiilor necesare. Filmul se numeşte Hemp For Victory (Cânepa pentru Victorie).


Artcol publicat in romana si engleza

Cactusul San Pedro - medicina vie

De cactus San Pedro (Echinopsis pachanoi, syn. Trichocereus pachanoi), este o creştere rapidă de coloană cactus nativ la Andes Muntii din Peru între 2000-3000 m altitudine. Este, de asemenea, găsite în Bolivia, Chile şi Ecuador, şi este cultivat în alte părţi ale lumii. Uses for it include traditional medicine, traditional veterinary medicine and it is widely grown as an ornamental cactus. Utilizeaza-l includ pentru tradiţionale de medicină, medicină veterinară şi tradiţionale, este larg răspândită ca un cactus ornamentale. It has been used for healing and religious divination in the Andes Mountains region for over 3000 years.  It is sometimes confused with its close relative, Echinopsis peruviana (Peruvian Torch Cactus). Acesta a fost folosit pentru vindecare şi de divinaţie religioase în Andes Muntii regiune, pentru peste 3000 de ani., este uneori confundat cu sale relativ aproape, Echinopsis peruviana (peruvian torta Cactus).
Contents Cuprins
    * 1  1 Descriere
    * 2 Uses 2 Utilizări
          o 2.1 Food 2.1 alimentară
          o 2.2 Traditional medicine 2.2 medicina tradiţională
          o 2.3 Veterinary uses 2.3 veterinar utilizează
          o 2.4 Other uses 2.4 Alte utilizări
    * 3 Alkaloids 3 alcaloizi
    * 4 Varieties 4 soiurilor
    * 5 Cultivation 5 Cultivarea
          o 5.1 Propagation from cuttings 5.1 Raspandire butaşi de la
                + 5.1.1 Log method 5.1.1 metoda Autentificare
          o 5.2 Propagation from seed 5.2 Raspandire din seminţe de
    * 6 Legality 6 Legalitate
          o 6.1 United States 6.1 Statele Unite
    * 7 Gallery 7 Galerie
    * 8 References 8 Referinţe
          o 8.1 Notes 8.1 Note
          o 8.2 General References 8.2 Referinţe generale
    * 9 External links 9 Legături externe
 Description  Descriere
The plant is light to dark green, sometimes glaucous , and has 4-9 (usually 5-7) ribs. De plante este de a lumina verde închis, uneori verde-albăstriu, şi-a 4-9 (de obicei 5-7) coaste. Groups of 1-4 small, yellow to light brown spines are located at nodes which are spaced evenly, approximately 2 cm apart, along the ribs. Echinopsis pachanoi can grow up to 5 m tall and have multiple branches, usually extending from the base. Grupuri de 1-4 mici, de culoare galben-brun lumina spines sunt situate la nodurile care sunt distribuite uniform, de aproximativ 2 cm în afară, de-a lungul coaste. Echinopsis pachanoi poate creşte până la 5 m înălţime şi au mai multe ramuri, de obicei, se extinde de la baza. The tallest recorded specimen was 12.2 m (40 ft.) tall. The cactus blossoms at night with flowers up to 20 cm in diameter, and rarely it bears red, tasty fruit. The tallest modelului înregistrat a fost de 12.2 m (40 ft.) inalt.  de cactus Blossoms la noapte cu flori de până la 20 de cm în diametru, şi rareori îl poartă roşu, fructe gustoase.
 Uses  Utilizări
Food  Mâncare
The fruit is eaten, and it has a mild flavor. De fructe este de mancat, si are un gust moale.
Hordenine , the alkaloid in Echinopsis pachanoi which gives it the ability to inhibit 18 different kinds of drug resistant bacteria.
Echinopsis pachanoi , San Pedro Cactus, the tall cactus in the background, in its natural habitat in Peru Echinopsis pachanoi, San Pedro Cactus, de inalt cactus în fundal, în sale de habitate naturale din Peru
 Traditional medicine medicina tradiţională
Echinopsis pachanoi has a long history of being used in Andean traditional medicine. Echinopsis pachanoi are o lungă istorie de a fi utilizate în medicina tradiţională Andină. Archeological studies have found evidence of use going back two thousand years, to Moche culture. Currently it is widely known and used to treat nervous conditions, joint problems, drug addictions , cardiac disease , high blood pressure , [6] and it has unique antimicrobial properties. Arheologice studii au găsit dovezi de utilizare a merge înapoi două mii de ani, pentru a Moche cultura. ] În prezent, este cunoscut şi utilizat pentru a trata nervos condiţii, probleme comune, addictions de droguri, boli cardiace, hipertensiune arterială,] şi-l a unic antimicrobiene proprietăţi.
Echinopsis pachanoi contains hordenine and ". . .it has been shown that hordenine , N,N-Dimethyl-hydroxyphenylethylamine, exhibits an inhibitory action against at least 18 strains of penicillin resistant Staphylococcus bacteria ."  Echinopsis pachanoi conţine şi hordenine "... S-a demonstrat că hordenine, N, N-dimetil-hydroxyphenylethylamine, expozitii de un inhibitor de acţiune împotriva cel puţin 18 tulpini de Staphylicoccus bacteriilor rezistente la penicilină."
Internal use: Uz intern:
    * Organic and Metaphysical : The cactus is ingested to invoke a spiritual healing state. Biologică şi metafizic: de cactus ingerate este de a invoca o stare de vindecare spirituală. This use is analogous to the medicinal use of such plants as Peyote and Ayahuasca. Aceasta utilizare este similară la medicamentele de utilizare a unor astfel de plante ca Peyote şi Ayahuasca.
External use: Externe utilizare:
    * Wounds : A "patch" is made of the stem and applied to the wound. Răni: Un "patch" este făcută de tulpină şi de aplicat la rana.
    * Dermatosis : Sliced or ground stem is applied to the affected area. Dermatoză: feliate sau sol stem se aplică pe zona afectată.
    * Inflammation : A bandage of the stem is applied to the inflamed area.  Inflamaţie: Un bandaj de stem este aplicată pe suprafaţa în flăcări.
    * Dandruff : The stems are peeled, chopped or liquefied, soaked in cold water with root bark of "tacsana," placed on the head for 5 minutes, and rinsed. Mătreaţă: tulpinile sunt curăţate, lichefiate sau de tocat, înmuiate în apă rece cu scoarţă de rădăcină "tacsana," pus pe cap, timp de 5 minute, şi limpezite. Alternatively, the stem is dethorned, cut, scraped, placed in a jar and left to ferment (the more fermentation the better). Alternativ, este de stem dethorned, tăiate, fragmentat, plasate într-un borcan şi stânga pentru a fermenta (mai mult de fermentare de mai bine). The product obtained is used to wash the hair. Produsul obţinut este utilizat pentru a spăla părul. It is not necessary to shampoo. Nu este necesar să se sampon.
    * Fungal infection of the skin: Ground stalks are applied to the affected area repeatedly over time until the problem is gone. Infecţii fungice ale pielii: Ground tulpini sunt aplicate pe zona afectată în mod repetat în timp, până când problema este plecat.
    * Scars : Ground stems are applied to the scar. Cicatrici: Ground tulpinile sunt aplicate la cicatrice.
    * Sinusitis : A slice of stem is cleaned of thorns, made into a "patch," heated and put onto the forehead. Sinuzită: O felie de stem este curăţată de spini, făcute într-un "patch", încălzite şi puse pe frunte.
 Veterinary uses veterinar utilizează
    * Antiparasitic: To eliminate tinea , stems from san pedro are boiled with alum and lime are indicated for cattle and goats. Antiparazitare: Pentru a elimina tinea, provine din San Pedro sunt fierte cu ALUM de var şi sunt indicate pentru bovine şi caprine.
    * Foot and mouth disease : The cactus stem is crushed yielding a liquid that is given to the animal.  Febra aftoasă: de cactus stem este zdrobit obţinerii unui lichid care se administrează la animale.
 Other uses  Alte utilizări
    * An extract of the stem is used as a shampoo. Un extras al stem este utilizat ca un sampon.
    * Laundry soap: The cut stem can be soaked and filtered with or without the addition of salt or alum . Spălătorie săpun: Reducerea stem pot fi ud şi filtrate cu sau fără adaos de sare sau de ALUM. It is used to wash wool to give it a good consistency. Este folosit pentru a spăla lână este de a oferi o bună coerenţă.
    * Echinopsis pachanoi is a very decorative and disease resistant ornamental plant. Echinopsis pachanoi este un foarte decorativ şi de boală rezistente de plante ornamentale.


Teiul ~ medicament natural

Florile de tei nu sunt doar placut parfumate, ci au si puteri vindecatoare, mai ales in cazul bolilor respiratorii si digestive
Virtutile terapeutice ale teiului au fost descoperite din cele mai vechi timpuri. Pe atunci se foloseau in special coaja, frunzele si seva arborelui. Astazi insa, atat fitoterapeutii, cat si specialistii in cosmetica prefera sa utilizeze florile. Acestea contin colinina, acetilcolina, flavonoide si saponine, dar si ulei volatil, cel care le confera mirosul imbatator. Odinioara, teiul era folosit in special pentru tratarea indigestiei, racelii si in ameliorarea durerilor abdominale. Cercetarile stiintifice moderne i-au descoperit insa noi valente terapeutice. Astfel, ceaiul din flori de tei s-a dovedit un aliat pretios in lupta cu bolile infectioase (raceala, gripa) - favorizeaza transpiratia, fiind deci util in combaterea febrei. Are actiune calmanta asupra tusei, stimuleaza buna circulatie a sangelui, diureza si activitatea veziculei biliare. De asemenea, este un remediu eficient si in dureri de cap, colici abdominale si febra musculara. In plus, datorita efectelor sedative, este indicat in insomnie, stari de nervozitate, suprasolicitare intelectuala.
Atentie! Nu bea mai mult de trei cani cu ceai pe zi si nu folosi infuzii prea concentrate! In doza prea mare, ceaiul din flori de tei poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos, cauzand insomnie.
Cand si cum utilizam florile de tei
Raceala si gripa.
Parfumul si gustul placut al ceaiului de tei iti sunt, desigur, familiare. Infuzia se prepara din una-doua lingurite de flori la 250 ml de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa infuzeze 10 minute (nu mai mult, caci infuzia devine prea concentrata). Este utila in afectiuni precum raceala, gripa, infectii respiratorii insotite de febra si favorizeaza eliminarea secretiilor bronsice. In toate aceste situatii se beau zilnic, timp de o saptamana, doua-trei ceaiuri caldute, indulcite cu miere. Pentru a se obtine efecte pe termen lung, tratamentul se prelungeste pana la doua luni.
Insomnie.
O infuzie cu efect sedativ este cea preparata din 20 g de flori la un litru de apa fierbinte (sau 10 g de flori la un litru de apa in cazul copiilor). Pentru combaterea insomniei si a tulburarilor de somn (adormire dificila, somn intrerupt) se bea o cana din aceasta infuzie dupa masa de seara si una chiar inainte de culcare.Inflamatii ale gingiei
in caz de gingivita, amigdalita, inflamatii ale mucoasei bucale se recomanda infuzia folosita sub forma de gargara. Infuzia va fi concentrata, obtinuta din 4 linguri de flori la 250 ml apa, la care se adauga o jumatate lingurita de bicarbonat.
Urticarie, eczeme.
Pentru ameliorarea mancarimilor provocate de diverse eruptii cutanate sau, pur si simplu, pentru a obtine un efect placut de relaxare, poti face o baie calmanta cu infuzie. Aceasta se prepara din 150 g flori la un litru de apa fierbinte (pentru copii, o infuzie mai putin concentrata, preparata doar cu 75 g flori la un litru de apa); se acopera vasul, se lasa sa infuzeze 30 de minute, apoi se toarna in apa din cada.
Tulburari digestive.
Ca remediu impotriva durerilor de stomac, colicilor intestinale, diareei, enterocolitelor sunt eficiente atat infuziile (3 cani pe zi, intre mese), cat si extractul fluid. Se iau cate doua g de solutie de 4-5 ori pe zi sau conform indicatiilor din prospect. Extractul fluid de flori de tei se poate cumpara din orice magazin cu produse naturiste.
Tuse, bronsita.
Substantele volatile ajuta la refacerea epiteliului cailor respiratorii inflamate sau lezate in urma infectiilor, fluidizeaza secretiile bronsice si ajuta la eliminarea acestora. Se beau 3 cani de infuzie calda-fierbinte (la o temperatura suportabila, pentru a nu produce arsuri la nivelul mucoaselor) pe zi, intre mese.
Dischinezie biliara.
In litiaza biliara, criza biliara, insuficienta hepatica, dar si pentru a stimula activitatea unei vezicule biliare lenese este eficient decoctul din flori de tei. Se prepara din 20 g flori la un litru de apa, care se fierbe 5 minute, apoi se acopera vasul si se lasa sa infuzeze 30 de minute. Se bea cate o cana inainte de mesele principale
In cosmetica
# Este recomandat pentru tenul cu pori dilatati
# In cazul in care iti simti ochii iritati si obositi, poti folosi comprese cu infuzie din flori de soc si flori de tei: peste 30 g soc si 30 g flori de tei se toarna un litru de apa clocotita si se lasa sa infuzeze 30 de minute. Compresele se mentin 10-15 minute.
# Pielea va fi mai catifelata dupa o baie in care ai adaugat un decoct din flori de tei: 500 g de flori la 2 litri de apa, se fierb 5 minute, apoi se acopera vasul si se lasa sa infuzeze alte 30 de minute.
Stiai ca...
# Perioada optima de recoltare a florilor este la una-doua zile dupa ploaie, pe timp cald si insorit.
# Copacul poate atinge o inaltime de 28-30 de metri si un diametru de 3 metri. Este unul dintre cei mai longevivi arbori: poate atinge incredibila varsta de 1.000 de ani si poate produce pana la 100 kg de flori.
# Mierea din flori de tei este unul dintre cele mai apreciate produse in toata lumea. In general, este utilizata in medicina si la prepararea lichiorurilor.
# Teiul era considerat de catre civilizatiile germanice vechi un arbore sacru, in timp ce pentru celti acesta simboliza altruismul. In Evul Mediu, indragostitii isi jurau dragoste vesnica la umbra unui tei, intrucat exista credinta ca acest copac iii determina pe oameni sa spuna adevarul.