Pisica Siameza

Clasificarea rasei: Siameza
Tara de origine: Thailanda
Speranta de viata: peste 15 ani
Descriere fizica generala:
Pisica Siameza este o pisica de talie medie. Siamezele actuale arata foarte diferit fata de cele din anii '60, in mare parte datorita reproducerii selective. Siameza moderna este eleganta si zvealta, cu urechi exagerat de mari si ochi de culoare albastru intens. Este o pisica longilina si eleganta, cu corpul lung si zvelt, bine dotat cu muschi si, in acelasi timp, delicat. Capul, de dimensiuni medii, formeaza un triunghi echilateral perfect care porneste de la nas si se largeste treptat catre urechi, cu linii drepte, fara scobituri in dreptul perilor tactili. Profilul este alungit si drept, usor convex si fara stop. Urechile sunt mari, late la baza si distantate. Ochii, migdalati, sunt albastri, in cea mai intensa tonalitate posibila. Gatul este lung si subtire. Gambele sunt lungi si slabe, cu labe mici si ovale. Coada este foarte lunga, subtire, ascutindu-se mult catre varf. Parul este scurt, subtire, lucios si matasos, bine lipit de corp. Este foarte galagioasa, are un mieunat inconfundabil, ragusit si insistent. Foarte activa, jucausa si curioasa, sociabila si afectuoasa, cere multa atentie, uneori devenind geloasa si posesiva.
Hranire:
Siameza este o pisica activa, necesitand 80 kcal/kg/zi. Trebuie retinut faptul ca siamezele nu trebuie sa fie grase.
Sanatate:
Pisicile siameze nu prezinta probleme de sanatate specifice rasei. Incepand cu varsta de opt ani, este recomandabil sa mergeti cu ele la un control anual de rutina, pentru verificarea danturii si a functionarii rinichilor.
Energie: ridicata
Compatibilitate cu alte pisici: medie
Compatibilitate cu alte animale: medie
Compatibilitate cu copii: medie
Caracter si teperament:
Siameza este cunoscuta mai ales datorita reputatiei de galagioasa notorie, dar si pentru aspectul ei clasic. Este o pisica foarte extrovertita si poate fi extrem de zgomotoasa. Cer permanent afectiune si vor sa faca parte din familie. Siameza nu este pisica ideala pentru o persoana care este plecata la munca toata ziua, pentru ca nu le place sa fie lasate singure. Daca va permiteti, puteti evita acest lucru cumaparnd doua siameze. Sunt foarte inteligente si trebuie sa le mentineti tot timpul atentia treaza. Sunt pisici foarte loiale fata de persoanele de care s-au atasat si s-ar putea sa aiba probleme in a tolera un rival la afectiunea acestora. Au tendinta de a se intelege mai bine cu isicle din acelasi tip, precum pisicile Birmaneze sau Orientale.
Siameza moderna este o pisica cu o personalitate puternica. Este pisica superlativelor: inteligenta, coplesitoare, temperament deborant, indaratnicie de neintrecut si o capacitate demna de toata admiratia de a-si impune vointa. Siameza este o pisica foarte "guraliva", isi face tot timpul auzita vocea sa ragusita si neplacuta, asa ca nu este un animal de companie potrivit pentru cei care doresc o pisica linistita. Pe de alta parte, daca poti trece cu vederea peste manifestarile ei, vei castiga o prietena fidela si sensibila. Aceste pisici se ataseaza foarte tare de oameni, urmandu-i peste tot si vrand sa vada tot timpul ce fac. Prin personalitatea sa gratioasa si deosebita, siameza devine centrul mediului sau de viata. Nu suporta sa fie lasata singura acasa pentru perioade lungi si necesita multa dragoste si atentie.
Ingrijire:
Blana scurta si lucioasa a pisicilor Siameze nu necesita o ingrijire excesiva, dar pisicile se bucura de atentia care li se acorda atunci cand sunt ingrijite. Ca si marea majoritate a pisicilor cu parul scurt, si Siamezele pot sa-si ingrijeasca singure blana destul de bine.
Blana este scurta, fina si lipita de corp. Siameza se prezinta in urmatoarele culori: seal point (corpul de culoare bej si extremitati maro-negricioase), inca cea mai cunoscuta varietate, blue point (corpul de culoarea ghetarului cu extremitati albastre-cenusii), lilac point (corpul de culoare alba cu extremitati gri-rozacee), chocolate point (corpul de culoare ivorie cu extremitati de culoarea ciocolatei cu lapte), red point (corpul de culoare alba cu o usoara nuanta crem, iar extremitatile de culoare portocalie), cream point (corpul de culoare alb-crem, iar extremitatile crem pastelate), precum si variantele tabby si tortie ale acestor culori (seal, blue, lilac, chocolate, red si cream). Datorita blanii lor scurte si usor de ingrijit, aceste pisici sunt tolerate chiar si de cei care au alergii usoare la parul de pisica. Blana siamezelor si a orientalelor este una dintre cele mai usor de ingrijit. Foloseste cu grija o perie de cauciuc o data pe saptamana si blana pisicii tale va arata minunat. Naparleste foarte putin.
Istorie:
Siameza este una dintre cele mai populare rase de pisici cu pedigree si este un dintre cele mia usor de recunoscut. Siamezele sunt originare din Thailanda de astazi si exista de sute de ani. Legenda spune ca pisicile siameze erau pisici sacre care pazeau templele budhiste. De aceea, erau foarte pretuite si era considerat o mare onoare sa primesti o astfel de pisica.
O alta legenda povesteste despre o printesa care isi iubea pisicile siameze foarte mult. De fiecare data cand printesa mergea la scaldat, ca sa nu-si piarda inelele, le agata de coada pisicii. Aceasta, pentru a nu pierde inelele, si-a inodat coada. Asa se spune ca a aparut coada indoita la piscile siameze.
Se presupune ca pisica siameza descinde dintr-o pisica observata de catre Peter Simon Palas, un explorator si naturalist de origine germana, prin 1700 in regiunea Marii Caspice. Pisica respectiva descindea dintr-o pisica neagra si avea culoarea siamezelor actuale. Unii sustin ca siameza descinde dintr-o pisica albinoasa daruita regelui Siamului. Aceasta pisica albinoasa se presupune ca a fost incrucisata cu pisicile din temple, care erau negre. Cert este insa ca siameza este o rasa foarte veche de pisici si a fost selectionata de multe secole.
A inceput sa fie importata in Marea Britanie incepand cu 1880, cativa ani mai tarziu ajungand si pe continentul american.


Pisica Bombay - Pisica neagra cu ochii galbeni

Clasificare: pisici cu parul scurt (din grupul asiatic)
Tara de origine: Marea Britanie si SUA
Speranta de viata: peste 15 ani
Descriere fizica generala:
Exista doua rase de pisici care poarta numele de Bombay, dar numai una este recunoscuta oficial. Cealalata rasa, care se aseamana foarte mult cu prima, a fost creata in America in anii '50, prin incrucisarea unei pisici Samur Birmanez cu o pisica cu parul scurt din rasa Black American. Pisica Bombay este o pisica de statura medie, cu blana neagra, lucioasa. Capul este putin mai lat in partea superioara si rotunjit. Privit din profil, stopul este moderat; fruntea este rotunda, dar nu boltita. Indentarea nasului nu formeaza un unghi de 45 de grade. Nasul trebuie sa fie putin rotunjit la varf. Botul este scurt, dar nu lat sau "carn". Urechile sunt de marime medie, departate, late la baza si usor rotunjite la varf. Cand sunt alerte, urechile apar usor inclinate in fata. Ochii sunt rotunzi, mari si departati. Culoarea lor variaza de la auriu la caprui, fiind de preferat ochii cu mare stralucire si cu adancime a culorii. Corpul este de marime medie, nici masiv, nici suplu. Membrele sunt bine proportionate in raport cu corpul, cu labe rotunjite. Pieptul este amplu si rotunjit. Spatele urmeaza o linie dreapta, de la umeri la coada, care nu trebuie sa fie nici scurta, nici lunga. Blana este scurta, bine lipita de corp, cu textura fina, ca de satin, si cu o stralucire speciala, ca a pantofilor de lac. Firul de par trebuie sa fie negru de la virf si pana la baza. Sunt permise abateri de la acest standard pentru pisoi si pentru Bombay de pana la doi ani.
Greutate: intre 4 si 7 kg.
Hranire: 80 kcal/kg/zi. Aceste pisici nu sunt predispuse spre obezitate.
Sanatate:
Pisicile din aceasta rasa nu au probleme de sanatate specifice si traiesc pentru mult timp. Dar, ca in cazul tuturor pisicilor, este bine sa le duceti, cel putin o data pe an, la un control de rutina la medicul veterinar.
Energie: ridicata
Compatibilitate cu alte pisici: ridicata
Compatibilitate cu alte animale: medie
Compatibilitate cu copiii: medie
Caracter si temperament:
Sunt pisici prietenoase, afectuoase si inteligente. Le face placere sa se joaca, de aceea este bine sa le cumparati jucarii cu care sa-si ocupe timpul si sa-si consume energia, daca nu aveti suficient timp pe care sa li-l acordati.
Pisicile Bombay sunt perfect adaptate la viata de apartament si sunt in general calme. E interesant ca mai degraba vor accepta compania unui caine in apartament decat tovarasia altor pisici, asupra carora vor incerca sa-si exercite dominantia.
Ca si Burmezele, sunt mari iubitoare de caldura, fiind incantate sa doarma sub patura. Bombay sunt pisici inteligente, ce sunt in permanenta interactiune cu stapanii lor si sunt foarte jucause. Multe dintre ele pot invata diverse giumbuslucuri, iar unele fac chiar si aport. Vocea lor este distincta, dar nu atat de stridenta sau de puternica ca a Siamezelor. Ating maturitatea sexuala relativ repede (se cunosc cazuri de masculi care au intrat in calduri la 5 luni) si, din aceasta cauza, tinerele exemplare trebuie castrate destul de devreme, intre 6 si 9 luni. Pe de alta parte, maturizarea lor fizica deplina nu este rapida, unii motani ajungand sa aiba o musculatura complet dezvoltata abia la varsta de 2 ani.
Ingrijire:
Desi pisicile Bombay au un bun apetit, nefiind mofturoase la mancare, nu sunt predispuse la obezitate. Pentru a cladi masa musculara a pisoilor, cei mai multi crescatori folosesc crochete de cea mai buna calitate, impreuna cu o cantitate moderata de hrana umeda.
Blana scurta, neteda, lasa foarte putin par si nu necesita practic intretinere. Pisicile Bombay sunt perfect capabile sa-si curete singure blana, dar se vor bucura daca veti trece mana de cateva ori pe spatele lor, masandu-le in acelasi timp, sau daca le veti face un periaj usor. In vederea participarii la expozitii, pisicile din aceasta rasa sunt imbaiate cu 3-4 zile inainte de eveniment. Astfel, blana are timp suficient sa-si recapete stralucirea si textura ideale, fiind in acelasi timp si curata. In ziua cat-show-ului, multi crescatori freaca blana Bombay-ului cu o bucata de piele de caprioara pentru a-i spori stralucirea.

Cainele Lup (Ciobanesc german)

clasa: Clasa A. Caini ciobanesti, de paza, aparare si utilitari
grupa: Grupa 1. Caini ciobanesti
standard: FCI - 166
talie: medie
origine: Germania
culoare: negru cu maro deschis sau gri, negru complet, gri compet, gri cu pete maro.
greutate: 40 kga
inaltime: m: 60 – 62 cm; f: 57 – 58 cm;
Pornind de la caini ciobanesti cu par lung, scurt si sarmos din zona Wurtemberg, Thurginia si Bavaria, Capitanul Max von Stephanitz impreuna ca alti crescatori locali au obtinut un superb si ascultator caine ciobanesc. In Aprilie 1899 von Stephanitz a inregistrat un caine pe nume Horan ca fiind primul Deutsche Schaferhunde – Ciobanesc German. Initial Ciobanescul German era un caine de tara, folosit pentru supravegherea si dirijarea animalelor, si pentru paza casei. Dand dovada de mare destoinicie, acesta a fost adoptat si pentru alte slujbe fiind folosit chiar si de armata germana in primul razboi mondial. In prezent Ciobanescul German este utilizat de fortele de politie si de serviciile de protectie civila din aproape toate tarile din lume.
Ciobanescul German, cunoscut si sub numele de Ciobanesc Alsacian sau Caine Lup, este direct, neinfricat si mereu alert. Vesel, ascultator si dornic sa invete, el este recunoscut pentru loialitatea si curajul sau. Avand un aer calm si serios pare distant, insa nu este ostil. Inteligenta sa este aproape umana si are o capacitate foarte ridicata de a invata. Ciobanescul German are un instint puternic de aparare si este foarte atasat de stapan fiind extrem de precaut cu strainii. Pentru a evita sa devina agresiv acesta trebuie socializat de pui. Daca este lasat singur pentru perioade mai lungi de timp el poate deveni depresiv. Un Caine Lup correct selectionat si socializat de pui se intelege bine cu alte animale si este un excellent companion pentru copii. Datorita nivelului sau ridicat de inteligenta un caine Ciobanesc German este cu adevarat fericit numai daca are un scop in viata, o slujba permanenta. Intrebuintarile sale sunt multiple. El are un simt al mirosului atat de dezvoltat incat poate mirosi scurgerile de gaze din tevi aflate la 4 metri adancime.
Cainele Lup se adapteaza usor la viata in apartament fiind relative inactiv in interior. Cu toate acestea are nevoie de exercitiu fizic zilnic, chiar mai mult, daca ar putea invata cate ceva nou in fiecare zi, atunci ar fi fericit. Cainele Lup naparleste in permanenta, putin mai mult primavera si toamna, si necesita un periaj zilnic. Pentru a evita uscarea pielii este recomandata spalarea numai de doua ori pe an.
Un caine Lup traieste in medie 13 ani. Datorita unor selectii incorecte acesta poate fi predispus la boli ereditare precum displazia, probleme digestive, dereglari sanguine, epilepsie, eczeme cronice, keratitis (inflamarea corneei) si alergii ale pielii.
Ciobanescul German este unul dintre cainii de lucru cei mai destoinici fiind rapandit in toata lumea si utilizat pentru servicii precum: paza, salvarea din avalanse, caine politist, in armata, insotitor pentru orbi, caine de companie si pastor pentru crescatorii de animale.


Porcusorul de Guineea

Porcusorul de Guineea a fost descoperit de conchistadorii spanioli cand au ajuns in America de Sud. Acestia erau crescuti de incasi in case pentru hrana. Traiesc in campii, podisuri si munti unde isi sapa vizuini, traind in grupuri de cate 10-15 membri. Porcusorii de Guineea sunt adeptii sunetelor, indiferent ca le recepteaza sau le emit. Crescuti in captivitate, ei recunosc pasii stapanilor, sunetul frigiderului sau fosnetul hranei pregatite pentru ei. Tot datorita auzului fin, raspund foarte bine la muzica, iar aceasta are efect relaxant asupra lor. Prin faptul ca sunt activi ziua si musca foarte rar, porcii de Guineea sunt considerati, dintre rozatoare, animalele de companie ideale. Un porc de Guineea sanatos are "maniere" incantatoare, care il fac sa devina foarte agreabil: nu roade lemnul si nu musca, este foarte abil la catarat si sarit; orice zgomot nou pe care il aude ii provoaca o stare de imobilitate caracteristica (incremeneste cu ochii mari, deschisi si cu spatele arcuit, atitudine ce poate dura 20 de minute). Locuinta lor trebuie sa fie dintr-o cusca de metal, cu fund dublu din tabla perforata ori din plasa de sarma. Asternutul culcusului este facut din ziare, peste care se pun paie moi, curate, fan foarte bine tocat, rumegus netratat, moale. Asternutul se schimba o data sau de doua ori pe saptamana. Porcusorii sunt foarte sensibili la frig. Trebuie evitati curentii de aer rece, cusca sa nu fie situata in apropierea ferestrei sau langa o sursa de caldura. Porcusorul de Guineea este un erbivor. Vara se pot utiliza furaje, trifoi, papadie, iarba; iarna, fan sau lucerna, cartofi fierti, seminte de cereale, morcovi, sfecla, nutret granulat, suc de tomate si suc de macese. Porcusorii mananca des si putin, ei trebuie sa dispuna in permanenta de apa curata si proaspata.